Hondenpoep opruimen is niet alleen prettig voor het schoonhouden van je buurt, maar ook nog eens verplicht. Sinds 2011 is er een hondenpoepbeleid, deze verschilt echter per gemeente. Wil je meer weten over het hondenpoepbeleid in jouw gemeente en de boetes hiervoor? Kijk dan op de website van jouw gemeente.
Regels volgens het hondenpoepbeleid
Sinds 2011 geldt er een hondenpoepbeleid. Het beleid is ontstaan door klachten over het opruimen van de hondenpoep. Bewoners klaagden over de vervuiling van de buurt en dat de opruimplicht van hondenpoep strenger gehandhaafd moest worden. Hiervoor is het hondenpoepbeleid in het leven geroepen.
In 2024 is een voorstel gedaan om het huidige hondenpoepbeleid aan te passen en hier loopt een pilot voor. Eind 2024 wordt deze geëvalueerd.
Huidige regelgeving
In Artikel 2:58 over de verontreiniging door honden staan een aantal wettelijke regels voor het opruimen van hondenpoep.
Het is verplicht om in een openbare omgeving, tijdens het uitlaten van de hond, een hondenpoepzakje bij je te dragen. Nadat je hond zijn ontlasting gedaan heeft, moet je dit opruimen met een schepje of een plastic zakje.
Meer informatie over de regels omtrent hondenpoep opruimen? Lokale regelgeving van de overheid heeft een uitgebreid stuk over het hondenpoepbeleid.
Pilot regelgeving 2024
Het hondenpoepbeleid moet strenger gehandhaafd worden om het achterlaten van hondenpoep te voorkomen. Er zijn in 2024 een aantal nieuwe voorstellen gedaan die nu worden getest:
- Een opruimplicht in alle openbare plaatsen binnen een gemeente.
- Verstrekking van gratis hondenpoepzakjes.
- Hondenpoepzakje als verplicht opruimmiddel.
- Aanbod hondenpoepbakken.
- De gemeente ruimt geen hondenpoep op.
Aan het einde van 2024 komt deze pilot ten einde en worden de resultaten geëvalueerd. Meer weten? Check dan de site van de overheid over lokale regelgeving omtrent het hondenpoepbeleid.
Waarom opruimen van hondenpoep zo belangrijk is
Boetes voor hondenpoep
In elke gemeente geldt een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit betekent dat de gemeente een bedrag kan bepalen voor de opruimplicht van hondenpoep. Voor het niet opruimen van hondenpoep (binnen de bebouwde kom) kun je dus een boete ontvangen. Je kunt ook een boete ontvangen voor het niet dragen van een zakje voor het verwijderen van hondenpoep. Hier geldt ook een APV en een boete van € 110,- exclusief administratiekosten. Boetes voor het niet opruimen van hondenpoep kunnen oplopen tot € 150,-.
Schadelijke stoffen
Door hondenpoep niet op te ruimen, blijven er schadelijke stoffen voor mens en dier achter in de omgeving. Een van die stoffen is stikstof. In drukke losloopgebieden voor honden komt jaarlijks tot zo’n 11 kilogram extra stikstof in de grond. Die stikstof verdwijnt niet zomaar uit de grond. Stikstof wordt gebruikt voor bemesting van planten, maar te veel stikstof is niet goed. De flora en fauna van de omgeving zal hierdoor aanzienlijk veranderen in de loop der jaren. Stikstofhoudende planten, zoals brandnetels, blijven over in de grond waar hondenpoep achterblijft. Andere planten zullen overschaduwd worden door deze planten en uiteindelijk verdwijnen.
Voorkom verspreiding van parasieten
De ontlasting van een hond kan wormeieren of parasieten bevatten. Wanneer je de ontlasting niet opruimt en een andere hond snuffelt eraan, bestaat de kans dat de parasieten overspringen. Hierdoor kan je hond diarree krijgen. Bij puppy’s kan dit leiden tot een groeiachterstand. De darmparasieten zijn schadelijk voor mensen en kunnen dus ook van je hond naar jou overspringen.